Ajankohtaista

Julkaistu 17.02.2021

”Luonnon merkitys ja yhdessä tekemisen voima ovat asioita, joita voimme opettaa muulle maailmalle” - 200 nuorta saimaalaista osallistui kyselyymme

Mikä meissä on kiinnostavaa? Entä mitä voimme opettaa muille? Muun muassa näitä kysymyksiä esitettiin saimaalaisille nuorille kyselyssä, johon pystyi osallistumaan tammikuun ajan.

Saimme vastauksia 200:lta 15-29-vuotiaalta nuorelta, jotka määrittelivät itsensä ”sydämeltään saimaalaiseksi.” Eniten vastauksia saimme viidestä kaupungista: Savonlinnasta, Mikkelistä, Lappeenrannasta, Kuopiosta ja Joensuusta.

Vastaukset todensivat kesäkuussa 2020 julkaistua tutkimusta saimaalaisuudesta, jonka mukaan "Itä-Suomen neljän maakunnan alueella asuu vesistökansa, jonka identiteetti on muovautunut samankaltaiseksi yhdistävän vesistön ympärillä."

”Olen huomannut saimaalaisuuden olevan samankaltainen identiteetti kuin esim. saaristolaisuuden”, vastauksissa todettiin.

Kaksi teemaa nousi kyselyssä esiin tulevaisuuden kulttuuritoiveiden suhteen. Toinen oli matalan kynnyksen toiminta ja rento asenne, joka korostui myös Saimaa kaikille -kiertueen kyselyssä. Saimaan alueella halutaan saada aikaan enemmän tapahtumia ja osallistumisen mahdollisuuksia, eikä niiden tarvitse olla suinkaan isoja spektaakkeleita vaan ennen kaikkea kaivataan pieniä ja aitoja kohtaamisia.

”Pääasia, että alueella tapahtuisi ja "scene-tapahtumat" vetäisi porukkaa lähinnä ympäri Suomea kulttuurin ja upeiden järvimaisemien äärelle.”

Luontosuhde nousi vahvasti esiin vahvasti esiin kysyttäessä, mikä meissä on ainutlaatuista, mitä voimme opettaa muille, mihin tulevaisuuden visiomme pitää rakentua.

”Hiljaisuus ja luonnon ja rauhallisuuden arvostaminen olisivat asioita, joita haluaisin opettaa eurooppalaisille ikätovereilleni. Tarvitsemme lisää tapahtumia, joissa luonto ja Saimaa korostuvat ja niiden hyväksi tehdään jotain samalla.”

Vastanneiden nuorten kesken arvoimme kymmenen Saimaa-ilmiön hupparia, ja voittaneisiin olemme olleet jo suoraan yhteydessä. Kiitos kaikille kyselyn jakaneille sekä siihen osallistuneille!

Tilaa uutiskirje. Saat kaikki uutiset ja tapahtumat kätevästi sähköpostiisi.