Ajankohtaista

Julkaistu 19.02.2021

Juuri nyt: kymmenen kuntaa mukana Saimaa-ilmiössä lisärahoituksella

Imatra, Taipalsaari, Rautjärvi, Puumala, Enonkoski, Kitee, Tohmajärvi, Outokumpu ja Hirvensalmi ovat entistä tiiviimmin matkalla mukana kohti vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungin titteliä.

Viime viikkojen aikana monissa Itä-Suomen kunnissa on keskusteltu Saimaa-ilmiöön mukaan lähtemisestä.

Lähtökohtaisesti kaikki kunnat ovat mukana ilmiössä, sillä hakuun ovat sitoutuneet kaikki alueen neljä maakuntaliittoa. Lisäksi mukana ovat alueen keskuskaupungit Savonlinna, Mikkeli, Joensuu, Kuopio ja Lappeenranta. Kaikkiin alueen kuntiin on muutama viikko sitten lähetetty erityinen kutsukirje, jossa jokaista kutsutaan mukaan entistä tiiviimpään yhteistyöhön ja samalla rahoittamaan Saimaa-ilmiötä.

”Olemme kisassa mukana ehkäpä Euroopan kulttuuripääkaupunkihakuhistorian pienimmällä budjetilla. Perusbudjettimme on 20 miljoonaa euroa, joka koostuu tämänhetkisten kaupunkien ja maakuntien rahoituksesta. Tavoitteena on vahvistaa rahoitustamme kuntien, yritysten ja säätiöiden yhteistyöllä,” Saimaa-ilmiön hankejohtaja Sari Kaasinen kertoo.

Tammikuun lopussa Rääkkylän kunta teki ensimmäisenä päätöksen lisärahoituksesta, ja nyt mukaan on liittynyt yhdeksän muutakin kuntaa: Imatra, Taipalsaari, Rautjärvi, Puumala, Enonkoski, Kitee, Tohmajärvi, Outokumpu ja Hirvensalmi. Monissa kunnissa lisärahoitus on tulossa muutaman viikon sisällä käsiteltäväksi.

Rahoitus toteutuu, mikäli Saimaa-ilmiö voittaa tittelin kesäkuussa

”Olemme päässeet käymään upeita keskusteluita kuntien päättäjien ja taiteilijoiden ja kulttuurintekijöiden kanssa. Uudenlainen yhteistyö on jo käynnistynyt, kulttuuri ja taide tuovat alueellemme vetovoimaa, elinvoimaa ja lumovoimaa. Tähän halutaan panostaa aidosti,” Kaasinen toteaa.

Lisärahoituksella mukaan lähtevät kunnat tulevat näkymään myös hakukirjassa. Kunnat voivat myös esittää oman erityisen ehdotuksensa tai toiveensa hakukirjan ohjelmasisältöön. Tällöin rahoitusosuus neuvotellaan yhdessä hankkeen koko ja toteutustapa huomioiden. Kuntien omat rahoitusosuudet voidaan jakaa vuosille 2022–2026. Rahoitus toteutuu, mikäli Saimaa-ilmiö voittaa tittelin 2.6.2021.

”Asenteemme on, että pienessä on voimaa. Budjettimme kertoo myös alueemme tarpeesta tulla nähdyksi ja kuulluksi. Euroopan kulttuuripääkaupunkivuosi on vasta vuonna 2026, mutta sen voittaja pääsee noin kymmenen vuoden mittaiselle matkalle, joka tuo mukanaan kansainvälistä näkyvyyttä, kiinnostusta ja vierailijoita. Esimerkiksi vuosi 2011 toi Turkuun ja Varsinais-Suomeen n. 260 miljoonaa euroa,” Kaasinen lisää.

Lue lisää aikatauluista ja tulevista tapahtumista täältä.