Ajankohtaista

Julkaistu 10.03.2021

Juuri nyt: Saimaa-ilmiössä mukana jo 16 kuntaa lisärahoituksella

Rantasalmi, Ruokolahti, Heinävesi, Sulkava, Liperi ja Lemi ovat tuoreimmat mukaanlähtijät.

Saimaa-ilmiöön on lähdössä Itä-Suomesta jo 16 kuntaa lisärahoituksella mukaan, ja monissa kunnissa asia nousee käsittelyyn vielä tulevien viikkojen aikana. Tällä ja viime viikolla päätöksen ovat tehneet: Rantasalmi, Ruokolahti, Heinävesi, Sulkava, Liperi ja Lemi.

Lähtökohtaisesti kaikki kunnat ovat mukana ilmiössä, sillä hakuun ovat sitoutuneet kaikki alueen neljä maakuntaliittoa. Lisäksi mukana ovat alueen keskuskaupungit Savonlinna, Mikkeli, Joensuu, Kuopio ja Lappeenranta.

Lisärahoituksella kuntia kutsutaan mukaan entistä tiiviimpään yhteistyöhön ja samalla rahoittamaan Saimaa-ilmiötä. Rahoitus toteutuu, jos Saimaa-ilmiö2026 valitaan kesäkuun alussa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi.

”Nimemme mukaisesti ilmiön tuntua on ilmassa. Olemme päässeet käymään upeita keskusteluita eri ryhmien, toimijoiden, taiteilijoiden ja kulttuurin tekijöiden sekä kuntien työntekijöiden kanssa. Yhteinen päämäärä on jo nyt käynnistänyt jotain uutta alueellamme,” hankejohtaja Sari Kaasinen kertoo.

Saimaa-ilmiö on tervetullut, hallintorajat ylittävä projekti. Tarvitsemme alueellemme entistä enemmän rajat ylittävää yhteistyötä, myös epämuodollista sellaista. Hyvä jos yhteisestä kulttuuripääkaupunkivuodesta sellainen muodostuisi,Ruokolahden kunnanjohtaja Matias Hilden pohtii.

Kilpakumppanit, Tampere ja Oulu, ovat mukana huomattavasti suuremmalla budjetilla.

”Me näytämme, että pienessä on voimaa. On Saimaan ja koko itäisen Suomen vuoro nousta valokeilaan. Euroopan kulttuuripääkaupunkivuosi on vasta vuonna 2026, mutta sen voittaja pääsee noin kymmenen vuoden mittaiselle matkalle, joka tuo mukanaan kansainvälistä näkyvyyttä, kiinnostusta ja vierailijoita,” Kaasinen lisää.

Mukana Saimaa-ilmiössä lisärahoituksella:
Rääkkylä
Hirvensalmi
Kitee
Outokumpu
Tohmajärvi
Rautjärvi
Puumala
Rantasalmi
Enonkoski
Imatra
Taipalsaari
Sulkava
Ruokolahti
Liperi
Heinävesi
Lemi

Mitä Saimaa-ilmiössä tapahtuu seuraavaksi? Lue lisää täältä.

Tilaa uutiskirje. Saat kaikki uutiset ja tapahtumat kätevästi sähköpostiisi.