Ajankohtaista

Julkaistu 4.05.2021

"Kulttuuri on todellinen muutosvoimamme!"

Innostusta oli ilmassa, kun Saimaa-ilmiö2026 järjesti virtuaalitapaamisen hakukirjassa mukana oleville taiteilijoille ja yhteisöille. Olemme entistä lähempänä unelmaamme!

Saimaa-ilmiö2026 järjesti hakukirjassa mukana oleville taiteilijoile ja yhteisöille virtuaalitapaamisen, jossa kertasimme yhteistä matkaa ja tulevien viikokojen askelmerkkejä.

Hankejohtaja Sari Kaasinen avasi tilaisuuden ja esitteli Saimaa-ilmiö2026:n matkan tähän päivän saakka. Saimaa-ilmiö on noussut ilmiöksi melko lyhyessä ajassa, sillä hanke esiteltiin julkisesti ensimmäisen kerran 12.10.2018 Rantasalmella “Itä-Suomi nousuun” -seminaarissa ja tahti on ollut kuluneen kahden ja puolen vuoden aikana huikea. Nyt muutaman viikon päästä 2.6.2021 ratkeaakin jo kilpailun voittaja. 

Olemme yhdessä Eurooppaa 

Pohjois-Savon aluekoordinaattori Jarkko Kääriäinen esitteli hankkeen eurooppalaisen ulottuvuuden: olemme muutamassa kuukaudessa saaneet rakennetuksi hienon, toimijalähtöisen verkoston, joka täydentyy hankkeen edetessä. Kumppaneinamme on niin toisia Euroopan kulttuuripääkaupunkeja kuin ystävyyskaupunkeja ja muita toimijoita Euroopasta ja Venäjältä. 

Meillä on annettavamme muun muassa tietoa ainutlaatuisesta luontosuhteestamme ja puhtaasta vedestä, jotka toimivat taiteemme ja kulttuurimme lähteenä. Teemme omannäköistä taidetta juuri siksi, että luontosuhteemme on vahva. Sijaitsemme Euroopan itärajalla, Venäjän naapurina, ja tämä suhde meille on käytännöllinen ja arkinen. Tuomme hankkeissamme eurooppalaiset ja venäläiset toimijat tekemään sisältöjä yhdessä. 

Turhan vaatimattomuudenkin voimme heittää pois! Koko suomalainen kulttuurikäsitys on muovautunut kansallismaisemissamme, ja voimme ylpeydellä kävellä näkymätön Kalevala kainalossa. 

Tarve on todellinen 

Tarvitsemme kulttuuripääkaupunkistatusta enemmän kuin kilpailukumppanimme. Meillä ei ole valmista, vaan paljon tehtävää kulttuurin taiteen ja sitä kautta säteilevien pehmeiden vetovoimatekijöiden ja elinvoiman kasvattamiseksi. Pystymme osoittamaan, että Saimaa-ilmiö2026 muuttaa alueellamme jotain pysyvästi: kulttuuri on todellinen muutosvoimamme. 

Toimimme yhdessä. Saimaa-ilmiö kerää kokoon alueen toimijat, kulttuuri- ja matkailupalvelut tuotekortteineen, tapahtumat, kiertomatkapalvelut ja liikennepalvelut. 

Toimimme yli maakuntarajojen. Saimaa-ilmiö2026 vakiinnuttaa uudenlaisen toimintamallin ja mahdollistaa palveluiden entistä paremmin löydettävyyden, saavutettavuuden ja ostettavuuden 

Toimimme uuden Bauhausin hengessä. Saimaa-ilmiö tuo palveluita ja toimijoita yhteen yhteiskunnan eri sektoreilta ja mahdollistaa kaikenlaisten tekijöiden osallistumisen. 

Mitä hakukirjassa mukanaolo tarkoittaa tässä vaiheessa? 

Hakukirjassamme on kolme eri sisältöteemaa Veden voimallaYhdistävillä silloilla ja Itäisellä ilolla, jotka ovat rakentuneet ensimmäisen hakukirjan pohjalta ja saaneet prosessin aikana syvyyttä. Hakukirja on yhteinen “apuraha-anomus” Euroopan Unionille ja samalla hankesuunnitelma, joka määrittää jatkon. Saimaa-ilmiö2026 sitoutuu viemään eteenpäin sisältöjä, jotka on mainittu hakukirjassa. Tällä hetkellä toimimme hankkeena, joka päättää toimintansa vuoden 2021 lopussa. Voiton jälkeen heti syksyllä 2021 ryhdytään valmisteluihin ja perustetaan hakukirjassa kuvattu osakeyhtiö, joka lähtee viemään sisältöjä eteenpäin toimijoiden kanssa. 

Ohjelmilla ja hankkeilla on rahoituksellisesti monta eri mahdollisuutta. Osan Saimaa-ilmiö2026 hoitaa itse. Mukana on myös toimijoiden itsensä vetämiä hankkeita, joiden kohdalla Saimaa-ilmiö2026 on osarahoittajana. 

Ohjelmaan on myös jätetty runsaasti avoimia hakuja, joiden avulla sisältöjä täydennetään tulevien vuosien aikana. Lisäksi meillä on ketterää Myö taataan -rahoitusta kentän toimijoille ja pienille tapahtumille. Myö taataan -rahoitus voi sellaisenaan mahdollistaa tapahtuman järjestämisen, tai se voi toimia omarahoitusosuutena Leader-hankkeessa. 

Jos titteli meneekin Tampereella tai Oululle, pyrimme mahdollisuuksien mukana edistämään olemassa olevia sisältöprojekteja, mm. hankkeistamalla niitä. 

Kaupunki mahdollistajana 

Etelä-Savon / Mikkelin aluekoordinaattori Anu-Anette Varho esitteli Saimaan kulttuurin unelmavuodet –konseptin. Nostamme oman alueemme osaamista keskiöön vuosina 2022–2025 vietettävien Saimaan kulttuurin unelmavuosien aikana. Kukin keskuskaupunki toteuttaa itsenäisen, omarahoitteisen unelmavuotensa, jonka aikana tehdään tiivistä yhteistyötä Saimaa-ilmiö2026:n ohjelmasisältöjen kanssa ja kehitetään yhdessä aluetta kulttuurin keinoin. Unelmavuodet järjestetään 2022 Mikkelissä, 2023 Joensuussa, 2024 Lappeenrannassa, 2025 Kuopiossa – ja vuosi 2026 onkin Savonlinnan juhlavuosi. Unelmavuodet toteutetaan, vaikka kulttuuripääkaupunkititteliä ei voitettaisikaan. 

Vuodenvaihteessa 2020–2021 alueellamme kiertänyt Saimaa kaikille -konttikiertue jatkuu kokeilulla. Savonlinnan Satamapuistoon tulee kulttuurikontti, joka on Saimaa-ilmiö2026:n hakukirjassa mukana olevien toimijoiden käytössä kesäkuusta elokuuhun. Kontissa voi järjestää vaikka taidenäyttelyn, striimata sieltä ohjelmaa tai käyttää showroomina.  Haku kontin toimijaksi aukenee verkkosivuillemme pian. Näin samalla toteutamme Savonlinnan ja Itä-Suomen yhteistä kulttuuristrategiaa, jossa kaupunki toimii alustana ja mahdollistajana. 

Saimaa-ilmiö on meille ainutlaatuinen mahdollisuus, ja on meistä itsestämme kiinni, miten osaamme sen tilaisuuden käyttää. Tarvitsemme yhteisen rintaman, säteilyn ja säihkymisen  ole osa ilmiötä!