Ajankohtaista

Julkaistu 17.03.2021

Onnea Pohjois-Karjala 300 vuotta - naapurimaakunnat yllättivät juhlivan Pohjois-Karjalan musiikkivideolla

Esimakua uudenlaisesta yhteistyöstä: Itä-Suomen maakunnat ja Saimaa-ilmiö paketoivat yllätyslahjaan uuden sovituksen Karjalan kunnailla kappaleesta.

Itä-Suomen maakunnat ja Saimaa-ilmiö ovat paketoineet yhteisen yllätyslahjan 300-vuotisjuhlavuotta viettävälle Pohjois-Karjalalle. Tutusta Karjalan kunnailla -kappaleesta on tehty uusi sovitus ja tyylikäs musiikkivideo.

"Tämä on lahjamme ja hyvä tekomme naapurille ja ystävälle. Se on ylevä tapa tehdä yhtenäisyyttämme näkyväksi ja kuuluvaksi", maakuntajohtajat Marko Korhonen Pohjois-Savosta, Pentti Mäkinen Etelä-Savosta, Satu Sikanen Etelä-Karjalasta ja Pentti Malinen Kainuusta kertovat.

He muistuttavat, että maakuntaliittojen myötä onnittelijoiden määrä nousee lähes 750 000 ihmiseen Suomussalmelta Lappeenrantaan.

Yli 60 ihmistä mukana tekemässä

Kappaleeseen on tehnyt uuden sovituksen kuopiolainen Jonas Ursin yhdessä Savon Soitannollisen Seuran Jussi Mattilan ja Petteri Niemisen kanssa. Melodia on pääosin vanha ja perinteinen, mutta Ursin on säveltänyt siihen uuden välisoiton. Lisäksi Mattila ja Ursin ovat tehneet yhdessä uuden intro-osuuden.

Kuopion Musiikkikeskuksessa äänitettyä ja kuvattua musiikkivideota on ollut tekemässä yli 60 ihmistä. Kuopion kaupunginorkesterin solistina toimii Juho Väliaho. Orkesteria johtaa kapellimestari Rauno Tikkanen. Mukana on myös 18-henkinen kuoro Nomad Vocals ry:n laulajakollektiivista.

Idea sinfonisiin mittoihin kasvavasta onnittelulaulusta syntyi viime vuoden lopulla Kuopiossa.

"Laulu esitetään Pohjois-Karjalan maakunnalle, mutta se koskettaa maailmankarjalaisuuden kautta suurta määrää suomalaisia," idean isä ja musiikkivideon tuottajana toiminut Jari Sihvonen Pohjois-Savon liitosta sanoo.

Kaupunginorkesterin johtajaa Katariina Kummalaa ei kauaa tarvinnut houkutella mukaan koronaturvalliseen projektiin.

"Oli ilo olla mukana näin hienon idean toteuttamisessa. Orkesteri elää mukana alueen ihmisten arjessa ja juhlassa, joten tartuimme haasteeseen mielellämme. Yhteistyö ja yhdessä iloitseminen on erityisen tärkeää näinä aikoina," Kummala sanoo.

Karjalan kunnailla on suomalainen kansansävelmä, jonka suomenkieliset sanat on kirjoittanut Valter Juva vuonna 1902. Sitä pidetään Juvan kansallisromanttisen runokokoelman tunnetuimpana tekstinä.

Vuosien saatossa kappaleesta on tehty useita eri versioita. Niistä tunnetuin lienee Georg Otsin levyttämä versio vuodelta 1958. Myös muun muassa Stratovariuksen Timo Kotipelto on levyttänyt sen kymmenen vuotta sitten.

Katso video täältä.

Kuvat: Jari Sihvonen

Tilaa uutiskirje. Saat kaikki uutiset ja tapahtumat kätevästi sähköpostiisi.