Ajankohtaista

Julkaistu 5.03.2021

Saimaa-ilmiö <3 Trenčín - tutustu taiteilijavaihdon ensimmäiseen pariin!

Vuonna 2026 Suomesta ja Slovakiasta valitaan Euroopan kulttuuripääkaupungit, Savonlinna ja Trenčín ovat molemmat omista maistaan ehdokkaina. Pandemian takia pääse kohtaamaan toisiamme kasvokkain, mutta virtuaalisesti voimme taiteilijavaihtoja tehdä.

Saimaa-ilmiö2026: Katriina Kaija

Olen Katriina Kaija, kuvittaja, vapaa kuvataiteilija ja kuvataidekasvattaja. Taiteellisessa työssäni käsittelen ihmisen asettumista maailmaan, ihmisen ja luonnon suhdetta sekä katoavaisuuden teemoja. Hyödynnän monia tekniikoita. Kuulun taiteilijaryhmä Kolkkokollektiiviin. Kolkkokollektiivi on seitsemän eri aloilta tulevan naisen taiteilijayhteisö, joka tekee pääsääntöisesti sanataidetta, mutta häivyttää sen esittämisen rajoja. Esillepano voi olla ääni, kuva, veistos tai installaatio, mutta sanat ovat kuitenkin aina läsnä.

Miten luonto vaikuttaa taiteeseesi?

Luonto on tärkeä ei vain taiteessani, mutta ylipäänsä elämässäni ja ympärilläni. Ihminen on osa luontoa. Luonnosta ammennan jatkuvuuden, muutoksen ja kasvun teemoja taiteelliseen työhöni. Luonto antaa turvaa ja iloa, joka heijastuu myös kuvissani.

Miten pandemia on vaikuttanut työhösi?

Kuvataiteen puolella näyttelyitä ja avajaisia on jonkin verran peruuntunut tai siirtynyt eteenpäin, mutta itselleni tästä ei ole aiheutunut haittaa.  

Miten haluaisit kehittää lähivuosina Savonlinnaa?

Savonlinna voisi erottua entisestään ainutlaatuisella ympäristöllään ja pyrkiä rakentamaan monipuolista kulttuuri-imagoa itselleen. Omissa fantasioissani Savonlinna on hyvinvoinnin mekka: se tarjoaa paitsi luontoelämyksiä, myös taidetta niin kaupunkikuvassa kuin kulttuuritarjonnassaan. Savonlinnalla on historia kohtaamispaikkana, joten se voisi jatkossa olla myös eri taiteilijoiden kohtaamispaikka esim residenssikaupunkina.  /resources/public//tapahtumakuvat/covers-10.png

Miksi Savonlinnan pitäisi voittaa titteli vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunkina?

Savonlinna sijaitsee ainutlaatuisella paikalla kirkkaan Saimaan keskellä. Saimaa Ilmiö on käynnistänyt jo nyt jotain merkittävää: yhteistyön voiman ja innon! Olisi hienoa nähdä, kuinka pitkälle tuo yhteinen alueellinen tekeminen kantaa kulttuuripääkaupunkivuonna, sillä se on jo tässä vaiheessa herättänyt uudenlaisia toimintoja ja keskusteluja. Savonlinnalla on niin uniikki, että se ansaitsisi nousta kulttuuripääkaupungiksi.

Lue lisää Katriinasta täältä.

--

Trenčín2026: Michal  Rafaj

Olen työskennellyt itsenäisenä graafisena suunnittelijana vuodesta 2000 lähtien. Olen kotoisin Nová Dubnicasta, Trenčínin alueen kaupungista. Työskentelen tiiviisti Slovakian muotoiluyhteisössä. Voit nähdä teokseni maailmanlaajuisesti monissa arvostetuissa vinyylikaupoissa, koska teen paljon työkseni musiikkilevyjen visuaalisuuden suunnittelua ja yhteistyötä muusikoiden ja klubien kanssa.

Miten luonto vaikuttaa taiteeseesi?

Yritän tehdä työni mahdollisimman ympäristöystävällisesti. Käytän vain laadukkaita tekstiilejä, joissa on luonnonmukaista biopuuvillaa, painatus ekologisilla väreillä ja työskentely Gots-sertifikaatin alla. Yritän tehdä vähemmän ei-toivottua jätettä pakkauksista. Tuotemerkkitöissä yritän myös käyttää mahdollisimman paljon ympäristöystävällisiä painomenetelmiä ja käyttää biohajoavia pakkauksia. Luonto on minulle erittäin tärkeä asia. Digiähkyn vallatessa yritän rauhoittua menemällä luonnon keskelle. On erittäin tärkeää yrittää elää niin paljon ekologisesti kuin pystyn, luonto ansaitsee sen.

Miten pandemia on vaikuttanut työhösi?

Tiedän, että teen liikaa töitä, ja viimeisten 20 vuoden aikana minulla ei ollut paljoakaan lepoa. Pandemian myötä elämisen rytmi on muuttunut. Olen oppinut tekemään asiat keskittyneemmin ja fokusoiden ja nauttimaan vapaa-ajasta perheen kanssa. Kaipaan myllä suoria tapaamisia asiakkaiden kanssa ja livetapahtumia, toivottavasti pääsemme pian nauttimaan niistä.

Miten haluaisit kehittää lähivuosina Trenčiniä?

Yritän muotoilla kaupunkia ja ympäristöä jatkuvasti laadukkaalla suunnittelutyölläni ja järjestää myös musiikki- ja kulttuuritapahtumia. Työskentelen graafisena suunnittelijana erittäin mukavassa suunnittelu- ja kulttuuritapahtumassa nimeltä Trenčin na Korze, tapahtuma tukee nuorta ja vilkasta kulttuuria  suunnittelumyymälöistä paneelikeskusteluun. Haluaisin mainita myös mukavan yhteistyön paikallisten taidekoulujen opiskelijoiden kanssa, missä kuratoin paikallisen HMOTA-lehden suunnittelutöitä.

Miksi teidän pitäisi voittaa titteli vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunkina?

Trenčín on erittäin mukava kaupunki asua ja työskennellä. Sen keskustaa ympäröi keskiaikainen linna, ja siellä on todella maaginen ilmapiiri. Mielestäni kaupungissa tapahtuu paljon uusia asioita. Nuori sukupolvi on elossa ja läsnä Trenčínissä, ja uskon, että se on täydellinen paikka kulttuurille jatkossakin.

Lue lisää Michalista täältä.
Tutustu: Trenčín2026.

Tilaa uutiskirje. Saat kaikki uutiset ja tapahtumat kätevästi sähköpostiisi.