Yhteinen kertomus

Tulevaisuuteen vaikuttaminen on taito, tervetuloa mukaan!

Saimaa-ilmiö, Savonia-ammattikorkeakoulu ja Europe Direct kutsuvat tulevaisuuden luomisesta kiinnostuneet mukaan työpajoihin, joiden tavoitteena on syventyä Saimaa-ilmiön tulevaisuuskertomuksen eri ulottuvuuksiin rohkealla ja innostavalla tavalla sekä tärkeänä osana yhteistä eurooppalaista tarinaa.

Työpajat järjestetään uuden eurooppalaisen Bauhausin hengessä. Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen esitteli lokakuussa “Uuden eurooppalaisen Bauhausin”. Kyseessä on aloite, jonka avulla kehitetään kohtaamispaikka, keskustelufoorumi, kokeilulaboratorio ja kiihdyttämö, joka kokoaa yhteen mm. arkkitehdit, insinöörit, tutkijat, opiskelijat, taiteilijat, muotoilijat ja kansalaiset. Aloitteen tavoitteena on edistää poikkitieteellistä otetta ja yhdistää EU:n vihreän kehityksen ohjelma, kestävä kehitys, osallisuus ja estetiikka sekä muotoilu.

Kohti kestävää ekosysteemiä

Kokonaisuus järjestetään kolmivaiheisena verkkotapahtumana. Ensimmäisessä osassa syvennymme Saimaa-ilmiön kulttuurisen kestävyyden eri ulottuvuuksiin. Toinen osa järjestetään joulukuussa, jolloin käynnistetään ensimmäisen vaiheen pohjalta toimenpiteitä itäsuomalaisen luovien alojen ekosysteemin rakentamiseksi. Kokonaisuus kursitaan yhteen tammikuussa 2021.

Työpajassa käytetään Sitran kehitteillä olevaa Tulevaisuustaajuus-menetelmää, joka innostaa ja osallistaa matkalle kohti yhteiskuntaa, jonka perusta on maapallon kantokyvyn rajoissa. Matkalle tarvitaan iso joukko uudistajia – ihmisiä ja yhteisöjä, meitä kaikkia. Odottelun sijaan tarvitaan tekoja ja tekijöitä. Tulevaisuuteen vaikuttaminen on taito, jota voi kehittää.

Ohjelma 20.11.2020 klo 9–15

Klo 09.00 Tervetuloa

  • Terveiset Euroopan komissiosta
  • Sari Kaasinen, projektijohtaja, Saimaa-ilmiö 2026 -kulttuuripääkaupunkihanke
  • Jyri Wuorisalo, Savonia-ammattikorkeakoulu

Klo 09.15 Ajattelun virittäminen

  • TaT, FM Sam Inkinen. Hän on tohtoriksi väitellyt kulttuurintutkija, kirjailija, kolumnisti ja toimittaja. Sam tunnetaan visionäärisenä ja poleemisena ajattelijana sekä innostavana puhujana, jonka keskeinen pyrkimys on akateemisen teorian kytkeminen elävään elämään ja käytäntöön. Sam on toiminut 1990-luvun alusta lähtien tutkijana ja opettajana mm. Vaasan, Lapin ja Oulun yliopistoissa sekä luennoinut aktiivisesti eri eurooppalaisissa korkeakouluissa.

Klo 09.45 - 11.30 Ryhmätyöskentely

Klo 11.30 – 12.30 Lounastauko

Klo 12.30 – 14.30 Ryhmätyöskentely jatkuu

Klo 14.30 – 15.00 Yhteenveto ja lopetus

Työpajan fasilitoivat Silja Huttunen, Paju Consulting Oy ja Jyri Wuorisalo, Savonia-ammattikorkeakoulu.

Ilmoittaudu mukaan

Kirjoita koko nimesi.
Kirjoita organisaatiosi nimi.
Kirjoita työnimikkeesi.
Kirjoita sähköpostiosoitteesi.
Valitse päivät jolloin osallistut.

Lisätietoja

Jyri Wuorisalo, TKI-asiantuntija, Savonia-AMK

 044 785 6914
 jyri.wuorisalo@savonia.fi