Saimaa-ilmiö2026

Miksi juuri Savonlinna ja Saimaa-ilmiö?

Lumovoimainen Savonlinna on Itä-Suomen maakuntien yhteinen ehdokas Euroopan kulttuuripääkaupungiksi (European Capital of Culture ECOC). Idealle ovat antaneet tukensa myös maakuntien keskuskaupungit Mikkeli, Kuopio, Joensuu ja Lappeenranta. Yhteistyöverkostoa ja ideaa on työstetty kesästä 2018 lähtien.

Savonlinna-kulttuuripääkaupunkihankkeen alue perustuu Suur-Saimaan ja Vuoksen vesistöalueen rajaukseen, jota luonnehtii yhteinen historia ja vesistöön pohjautuva kulttuuri. Nimi tulee savolaissyntyisen muusikon Juice Leskisen ideoimasta Tuuliajolla-kiertueesta, joka koostui Suur-Saimaan rantakaupungeissa 1980-luvun alussa tehdyistä rock-konserteista. Aki ja Mika Kaurismäki tekivät vuoden 1981 kiertueesta Saimaa-ilmiö -nimisen elokuvan. Elokuvan tavoin toivomme saavuttavamme rehellisen, rosoisen, kunnianhimoisen ja energisen muutosvoiman itäsuomalaiseen kulttuuritoimintaan. Saimaa-ilmiön nimelle on Kaurismäen hyväksyntä.

Mikä kulttuuripääkaupunki?

Euroopan kulttuuripääkaupunkeja on nimetty vuodesta 1985 lähtien. Helsinki (2000) ja Turku (2011) ovat toimineet suomalaisina kulttuuripääkaupunkeina, ja tutkitusti hankkeella on alueelle suuri vaikutus; kulttuuripääkaupunkivuosi 2011 toi Turkuun ja Varsinais-Suomeen 260 miljoonaa euroa.

Yksi suomalaiskaupunki valitaan jälleen kulttuuripääkaupungiksi vuodeksi 2026. Savonlinna pääsi jatkoon Tampereen ja Oulun kanssa, ja nyt yhdeksän hengen tiimi valmistelee mahdollisimman laadukkaan ohjelman ja suunnitelman kulttuuripääkaupunkivuodelle. Tiimi jättää 23.4.2021 lopullisen hakukirjan raadille, ja kulttuuripääkaupunki valitaan 2.6.2021.